Er du på udkig efter et nyt elselskab?

Er du på udkig efter et nyt elselskab?

ANNONCE - Produktudvælgelsen baseres på vores egne analyser og research, men kun produkter fra vores kommercielle partnere inkluderes i indlægget. Derfor betragtes dette som en annonce.

Når man står i en energikrise, som den vi gennemgår netop nu, er det oplagt at se på, om der er nogle steder i budgettet, der kan spares, og her kan det være værd at undersøge, om man kan spare penge ved at skifte elselskab. Netop valg af elselskab dykker vi ned i her, så læs med og bliv klogere på, hvad du bør have med i overvejelserne, når du ønsker at skifte.

Der er nemlig flere ting, det kan være værd at undersøge, når man er på udkig efter det bedste elselskab, herunder naturligvis pris, men også faktorer som grøn strøm, fast eller variabel pris og en række andre ting. Det bedste el selskab afgøres altså ikke nødvendigvis kun af prisen men også af andre faktorer. Få mere information omkring det bedste elselskab her.

Frit elmarked siden 2003

I snart 20 år har forbrugerne selv kunnet vælge, hvem de vil købe deres strøm af. Sådan har det ikke altid været, for indtil 2003 var der ikke noget at vælge mellem, og staten havde monopol på salget af strøm. I dag er der mange private aktører på markedet, og man kan vælge mellem mere end 50 forskellige udbydere. 

Dermed er der stor konkurrence på strømmarkedet, og det er til forbrugernes fordel. Selskaberne ønsker alle at få os som kunde og gør sig derfor umage for at tiltrække kunder med lave priser og andre fordele. Selvom konkurrence kan være godt for forbrugerne, kan det dog også synes lidt uoverskueligt, når man ønsker at skifte fra sit eksisterende selskab og til et andet, og da må man gå praktisk til værks ved at fokusere på det, det er vigtigt.

Det skal du holde øje med

Hvilket elselskab skal jeg vælge, er der mange, der spørger sig selv og andre om. Svaret er, at det kommer an på flere forskellige ting, og det selskab, der er det rigtige for dig, er det ikke nødvendigvis for din nabo eller din fætter. I de følgende afsnit ser vi på, hvad du med fordel kan lægge vægt på, når du skal tage stilling til valg af elleverandør.

Prisen er det vigtigste

Den mest oplagte grund til at skifte elselskab er prisen. Ved at vælge det billigste selskab, kan der være mange penge at spare. I mange elselskaber kan du vælge, om du vil have fast pris eller variabel. Hvis du har fast pris, betaler du, som navnet antyder, en fast pris på din el, hvorimod du med variabel pris betaler udfra, hvad elprisen er på enhver givent tidspunkt. Om natten er strømmen ofte billigere end om dagen, og hvis man har mulighed for eksempelvis at sætte vaskemaskinen i gang eller oplade bilen om natten, kan det muligvis betale sig med variabel elpris.

Når man taler om elpriser, er der udelukkende tale om den rå elpris, for skatter, afgifter og transport på strøm er den samme, uanset hvilket selskab man benytter sig af. Du behøver altså ikke undersøge disse ting, når du researcher for at finde dit nye elselskab men udelukkende forholde dig til selve elprisen.

For at få den billigste pris, kan du overveje at gå med i et forbund, hvor man, fordi man er mange, kan presse prisen hos elselskaberne og dermed få en god pris. Forbundet indhenter hvert år priser hos en række selskaber og vælger det, med den laveste pris.

Er grøn strøm vigtig for dig?

Udover prisen kan du også overveje, om det er vigtigt for dig at bruge grøn strøm eller om det ikke betyder så meget. Nogle selskaber benytter udelukkende strøm fra danske vindmøller, og hvis du går op i den grønne omstilling af udfasning af fossile brændstoffer, kan det altså være værd at have i tankerne.

Der er ingen tvivl om, at grøn strøm er fremtiden, og her er særligt vind- og solenergi forrest i feltet, men der arbejdes desuden med bølgekraft og andre grønne energikilder. Ved at bakke op om grøn strøm er du med til at sætte fart på udviklingen og sørge for, at vi hurtigere får frigjort os af fremmede magters vilje til at sælge os energi men i høj grad også at gøre noget for klimaet.

Find ud af, hvad andre kunder mener

Når man stiller sig selv spørgsmålet “hvilken elleverandør skal jeg vælge”, kan det være en mulighed at finde ud af, hvilket der var det bedste elselskab 2021 eller bedste elselskab 2021, men fordi konkurrencen er stor og priserne hele tiden ændrer sig, er det altså ikke ensbetydende med, at disse også vil være det bedste elselskab 2023. Netop derfor kan det betale sig engang imellem at undersøge priser og vilkår for at se, om man kan spare noget ved at skifte. Testsektionen.dk har ligeledes lavet to fine artikler om de billigste elselskaber og de bedste elselskaber.

Når det gælder valg af elselskab kan det desuden være en god idé at søge at skaffe sig information om selskaberne ved at finde anmeldelser. Her kan du bruge hjemmesiden Trustpilot og se, hvad eksisterende eller tidligere kunder har skrevet om de enkelte selskaber. Anmeldelserne kan hjælpe dig med at pejle dig ind på, hvem der er gode, og hvem der er mindre gode. 

Hvad koster det at skifte elselskab?

Det koster ikke noget at skifte elselskab, for staten har bestemt, at det skal være gratis for alle danskere at skifte elselskab, uanset hvor tit man ønsker at skifte. Dermed er én hurdle altså ryddet af vejen, og du behøver derfor ikke tænke på oprettelsesgebyrer, når du overvejer at skifte elselskab.

I krisetider tæller hver en krone, og hver en kW, og du kan selv gøre meget for at spare på strømmen og dermed spare penge. Internettet bugner af gode sparetips, du kan benytte for at få så meget som muligt for dine penge og ikke spilde dem på eksempelvis lys i rum, ingen opholder sig i eller ved at sætte vaskemaskinen i gang, når den kun er halvt fyldt. Tænk på, hvad du i stedet kan få for de penge, du kan spare ved at tænke dig om og slukke på kontakten.